Copyleft ja Tasuta litsentsid

 Copyleft ja Tasuta litsentsid

Mis on copyleft?

          Copyleft on strateegia autoriõiguse kasutamiseks poliitilise eesmärgi saavutamiseks, edendades ja premeerides võrdseid ja võõrandamatuid õigusi autoriõigusega loovteoste kopeerimiseks, jagamiseks, muutmiseks ja täiustamiseks. Copyleft (üldnimetusena) kirjeldab kõiki meetodeid, mis kasutavad ülaltoodud eesmärgi saavutamiseks autoriõiguste süsteemi. Copyleft kui mõiste on tavaliselt rakendatud konkreetse autoriõiguse litsentsi üksikasjades, nagu GNU üldine avalik litsents (GPL) ja Creative Commons Attribution Share Alike License.

Mida copylefti litsents võimaldab?

1. Vabadus programmi käivitada vastavalt soovile 

2. Vabadus programmi kopeerida ja kinkida oma sõpradele ja töökaaslastele

3. Vabadus programmi muuta vastavalt soovile, omades täielikku juurdepääsu lähtekoodile 

4. Vabadus levitada täiustatud versiooni ja aidata seeläbi kogukonda üles ehitada

Copylefti litsentside tüübid.

          Tugevad litsentsid: Tugeva copyleft -litsentsi (nt GPL) alusel, kui levitate programmi, mis sisaldab teiste kirjutatud GPL -koodi, peate kogu programmi GPL -is kättesaadavaks tegema. See hõlmab kõiki lingitud teeke või muid programmi komponente. Sellesse kategooriasse kuuluvad litsentsid on näiteks GPL v2 ja GPL v3, samuti Affero GPL litsents (AGPL).

          Nõrgad litsentsid: Nõrgad copyleft -litsentsid kohustavad ka kasutajaid oma muudatustest vabastama. See nõue kehtib aga kitsama koodikomplekti kohta. Mozilla Public License 2.0 on näide nõrkast copyleft -litsentsist, mis illustreerib seda põhimõtet. Kui kasutaja hoiab MPL -litsentsitud koodi eraldi failides, saab ta seejärel koondteose loomiseks selle kombineerida täiendava ja/või muudetud koodiga. Äsja lisatud faile võidakse vabastada teise litsentsi alusel või hoida nende omandis (suletud lähtekoodiga). Seda nimetatakse mõnikord failipõhiseks copyleftiks. 

          Teine näide on LGPL -litsents, mis kehtib peamiselt raamatukogude kohta. Kõik muudatused raamatukogus tuleb välja anda sama litsentsi alusel, kuid raamatukogu lihtsalt kasutav teos on vabastatud.

Allikas: https://fossa.com/blog/all-about-copyleft-licenses/

You know what copyright is, but do you know what copyleft is?(short  article) - DEV Community 

 


 

 

         

 


 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Halvad ja head näited Interneti kasutamisest

Uued ja traditsioonilised meediaallikad.

How To Become A Hacker