Olulised avastused IT valdkonnas.

1. Esimene "Windows" operatsioonisüsteem (1985.a)

          Esimene "Windows" operatsioonisüsteem 1.0 ilmus 1985. aasta novembris. Kuid Windows 1.0, erinevalt Mac OS-ist, ei olnud iseseisev operatsioonisüsteem ja see oli ainult graafiline lisandmoodul DOS-i kaudu. Seetõttu jätkasid paljud kasutwajad süsteemi juhtimist käsurea abil, kuigi süsteemis oli hiire tugi. Aastal 2.0, mis ilmus 9. detsembril 1987, sai võimalikuks korraldada aknad üksteise kohal suvalises järjekorras, esmakordselt ilmus "Juhtpaneel" (mida kasutatakse siiani) ja programmi kirjeldusfailid ( PIF -failid). Sellest sai ka esimene Windowsi platvorm, mis tõi Microsoft Wordi ja Exceli rakendused. Kolmas versioon, mis ilmus 22. mail 1990, sai "programmihalduri" ja "failihalduri", samuti "juhtpaneeli" ja "Solitaire'i" uuendatud versiooni, mis on endiselt Windowsi lahutamatu osa. Lisaks näeb uus operatsioonisüsteem palju parem välja tänu 256 värvi toele VGA videoadapteris ja graafilise liidese muudatustele.

Allikas: https://www.gazeta.ru/tech/2015/11/19/7902437/windows_30th_anniversary.shtml

From Windows 1 to Windows 10: 29 years of Windows evolution | Microsoft |  The Guardian

2. Esimene "Cloud" hoidla (1965.a)

          Arvatakse, et "Cloud" hoidla leiutas arvutiteadlane Dr. Joseph Carl Robnett Licklider 1960ndatel. About two decades later, "CompuServe" began offering its customers small disk space to store some of their files.

         1990. aastate keskel käivitas "AT&T" esimese veebipõhise isikliku ja ärisuhtluse salvestusteenuse. Sellest ajast alates on mitmed erinevad teenused hakanud tõmbama. Mõned populaarsemad "Cloud" pakkujad on Apple (iCloud), Amazon (Amazon Web Services), Dropbox ja Google.

Allikas: https://www.investopedia.com/terms/c/cloud-storage.asp

 System Admin Guide to Cloud Storage

3. Wi-Fi(1971.a)

WiFi ajalugu on pikk ja huvitav. 1971. aastal ühendas ALOHAnet Hawaii saared UHF traadita pakettvõrguga. ALOHAnet ja ALOHA protokoll olid Etherneti ja hiljem IEEE 802.11 protokollide varased eelkäijad. Vic Hayesi peetakse sageli "WiFi isaks". Ta alustas sellist tööd 1974. aastal, kui liitus NCR Corp., mis on praegu pooljuhtkomponentide tootja Agere Systems osa.

USA föderaalse kommunikatsioonikomisjoni 1985. aasta otsusega vabastati ISM -riba litsentsivabaks kasutamiseks - need on sagedused 2,4 GHz sagedusalas.

1991. aastal leiutas NCR Corporation koos AT&T Corporationiga 802.11 eelkäija, mis oli mõeldud kasutamiseks kassasüsteemides. Esimesed traadita tooted olid nime all WaveLAN. Neid tunnustatakse Wi-Fi leiutamisega.

1999. aastal moodustus Wi-Fi Alliance kaubandusühendusena, et omada Wi-Fi kaubamärki, mille all müüakse enamikku tooteid.

Allikas: https://www.cablefree.net/wireless-technology/history-of-wifi-technology/

Wi-Fi — Википедия

 

 


 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Halvad ja head näited Interneti kasutamisest

Uued ja traditsioonilised meediaallikad.

How To Become A Hacker